Her finder du tabellerne for herrernes og kvindernes håndboldturneringer under OL i Paris 2024. Både herrernes og kvindernes turneringer involverer 12 landshold, som er inddelt i to grupper med seks hold i hver. Disse hold møder hinanden i hårde kampe i gruppespillet, hvor antallet af optjente point afgør, om holdet går videre til slutspillet eller ej. De fire bedste hold fra hver gruppe, i alt otte kvindelige landshold og otte mandlige landshold, går derefter videre til slutspillet.

Max
Danmark - Algeriet

HÅNDBOLD OL 2024 TABELLER

Gruppe A Herrer

#
Hold
KS
S
U
N
+/-
P
1
Tyskland
5
4
0
1
-
8
2
Slovenien
5
3
0
2
-
6
3
Spanien
5
3
0
2
-
6
4
Sverige
5
3
0
2
-
6
5
Kroatien
5
2
0
3
-
4
6
Japan
5
0
0
5
-
0

Grupe B Herrer

#
Hold
KS
S
U
N
+/-
P
1
Danmark
5
5
0
0
-
10
2
Egypten
5
3
1
1
-
7
3
Norge
5
3
0
2
-
6
4
Frankrig
5
2
1
2
-
5
5
Ungarn
5
1
0
4
-
2
6
Argentina
5
0
0
5
-
0

Gruppe A Kvinder

#
Hold
KS
S
U
N
+/-
P
1
Norge
5
4
0
1
-
8
2
Sverige
5
4
0
1
-
8
3
Danmark
5
4
0
1
-
8
4
Tyskland
5
1
0
4
-
2
5
Sydkorea
5
1
0
4
-
2
6
Slovenien
5
1
0
4
-
2

Gruppe B Kvinder

#
Hold
KS
S
U
N
+/-
P
1
Frankrig
5
5
0
0
-
10
2
Holland
5
4
0
1
-
8
3
Ungarn
5
2
1
2
-
5
4
Brasilien
5
2
0
3
-
4
5
Angola
5
1
1
3
-
3
6
Spanien
5
0
0
5
-
0

🔎 Håndbold OL 2024 grupper – Sådan fungerer gruppespillet

Under gruppespillet i de olympiske håndboldturneringer, som finder sted mellem 25. juli og 4. august, skal alle landshold som minimum spille fem kampe. Målet her er at få nok point til at gå videre til turneringens sidste fase. Hvis det ikke lykkedes, ender OL-eventyret for denne gang.

En sejr i en håndboldkamp ved OL giver to point, mens en uafgjort giver et point til hvert hold. I både herrernes og kvindernes turnering går de fire bedste hold fra hver gruppe videre til slutspillet, hvor medaljechancerne vokser.

🔢 Hvad sker der i tilfælde af uafgjort?

Hvis to nationer ender på samme antal point efter de fem gruppespilskampe er spillet, skal der andre metoder til, for at kunne adskille holdene og dermed afgøre deres endelige placering. Det gør man først og fremmest ved at se på de indbyrdes opgør mellem de to pågældende hold. Det hold der vandt kampen, placeres øverst i tabellen.

Hvis kampen endte uafgjort, mens begge hold har lige mange point, kigger man på målforskellen for holdet i gruppespillet. Hvis dette tal også er lige, går man videre til at se på antallet af scorede mål, hvor holdet med det højeste tal placeres øverst. Hvis man stadig ikke kan finde et førende hold, bliver det hele afgjort ved lodtrækning, men det er ekstremt sjældent.

🤾 Gruppespillet Håndbold OL 2024

I den indledende del af turneringen vil holdene blive inddelt i grupper af seks hold, som alle møder hinanden i gruppespillet. De fire bedste hold fra hver gruppe går derefter videre til slutspillet, hvor den virkelige kamp om medaljerne begynder.

Gruppe A herrernes Håndbold OL 2024

I herrernes gruppe A spiller Spanien, Kroatien, Tyskland, Slovenien, Sverige og Japan. Ved EM for herrer tidligere på året nåede Spanien, Tyskland og Sverige alle helt frem til semifinalerne, hvor Frankrig til sidst endte med guldmedaljerne. Sverige måtte nøjes med bronze efter en stærk sejr over Tyskland i medaljekampen.

Gruppe B herrernes Håndbold OL 2024

Herrernes gruppe B består af Danmark, Norge, Ungarn, Frankrig, Egypten og Argentina. De danske herrer vandt sølv ved sidste OL og ved EM sidste vinter. Ungarn er tilbage i turneringen efter 12 års fravær, mens Argentina drømmer om at komme videre fra gruppespillet, hvilket ikke er lykkedes ved alle OL.

Gruppe A kvindernes Håndbold OL 2024

I kvindernes gruppe A spiller Sverige, Norge, Tyskland, Slovenien, Danmark og Sydkorea. Ved verdensmesterskaberne i december 2023 gik alle tre nordiske lande – Sverige, Norge og Danmark – helt til semifinalen. Alle holdene blev dog snydt for guldet, som Frankrig endte med at vinde. Sydkorea havde det svært i hovedrunden, hvor de sluttede sidst i deres gruppe.

Gruppe B kvindernes Håndbold OL 2020

Kvindernes gruppe B består af Ungarn, Holland, Spanien, Frankrig, Brasilien og Angola. Frankrig er regerende olympiske mestre og vandt også VM-guld sidste år. Holland nåede kvartfinalen ved VM, mens de fire andre hold blev elimineret i hovedrunden.

🗳️ Sådan er grupperne til håndbold-OL organiseret

Den 16. april 2024 blev de 12 herre- og 12 kvindelandshold inddelt i to grupper med seks hold i hver. Her kunne vi endelig finde ud af, hvilke hold Danmark skulle møde under turneringen.

Før lodtrækningen var holdene blevet inddelt i forskellige seedningsgrupper, hvor et hold fra hver seedningsgruppe blev placeret i de seks grupper. Hold der var i samme seedningsgruppe, kunne ikke blive trukket i samme gruppe, og kunne dermed kun mødes i turneringens slutspil.

Sådan var herrelandsholdene seedet inden lodtrækningen:

Seedningsgruppe 1: Danmark og Norge
Seedningsgruppe 2: Frankrig og Sverige
Seedningsgruppe 3: Tyskland og Portugal
Seedningsgruppe 4: Brasilien og Japan
Seedningsgruppe 5: Spanien og Egypten
Seedningsgruppe 6: Argentina og Bahrain

Sådan var kvindelandsholdene seedet inden lodtrækningen:

Seedningsgruppe 1: Holland og Spanien
Seedningsgruppe 2: Rusland og Montenegro
Seedningsgruppe 3: Norge og Ungarn
Seedningsgruppe 4: Sverige og Japan
Seedningsgruppe 5: Frankrig og Sydkorea
Seedningsgruppe 6: Angola og Brasilien

🤾 Hvordan spilles OL i håndbold?

De olympiske håndboldturneringer starter med et gruppespil for både herrer og kvinder, hvor landsholdene er inddelt i grupper med seks hold i hver. Når alle hold har spillet mod hinanden i grupperne, går de fire bedste hold fra hver gruppe videre til slutspillet. Der kræves en sejr i alle kampe for at blive i turneringen.

🇩🇰 Hvornår spiller Danmark sine kampe?

De danske landshold skal spille deres gruppespilskampe til OL mellem den 25. juli og 4. august. Går de videre i turneringen venter der flere kampe.

🏆 Hvilke hold går videre til OL-slutspillet?

I både herrernes og kvindernes turnering er der otte hold med i slutspillet. Disse pladser tildeles de fire mest succesfulde hold i hver OL-gruppe.

🇩🇰  Danmarks OL-håndbold grupper gennem tiden

Det danske herre- og kvindelandshold har efterhånden deltaget i mange olympiske håndboldturneringer. I øvrigt har det været med meget succes. Specielt kvindelandsholdet har sat sit præg på historien inden for OL i håndbold, da de gik hen og vandt guld ved deres første tre optrædender i henholdsvis 1996, 2000 og 2004. Herrerne har også gjort sit, og med en guldmedalje i 2016 samt sølv i 2020 er verden udemærket klar over, at danskerne er nogen der skal holdes ekstra godt øje med, når der spilles OL i håndbold. Her kigger vi nærmere Danmarks tidligere deltagelse ved OL i håndbold.

Kvindernes gruppespil ved tidligere OL

OL 1996 i Atlanta

1996 markerede en historisk milepæl for de danske håndboldkvinder, der leverede en historisk præstation ved sommer-OL i Atlanta. Her sikrede sig nemlig deres første olympiske guld nogensinde i håndbold. Denne sejr var særlig bemærkelsesværdig, da det var første gang at de danske håndboldkvinder deltog til et OL. På trods af det leverede de en absolut fremragende præstation, der satte standarden for dansk håndbold. Deres triumf var ikke kun en hyldest til deres spektakulære talent og teamwork, men tændte også en passion for håndbold i Danmark, hvilket bidrog væsentligt til sportens popularitet. Holdets succes i 1996 lagde grunden til, at Danmark blev et kraftcenter inden for kvindehåndbold og inspirerede fremtidige generationer af spillere.

OL 2000 i Sydney

Ved OL i Sydney i 2000 fortsatte de danske håndboldkvinder deres dominans ved at sikre sig deres anden olympiske guldmedalje i træk. Denne sejr bekræftede endnu engang deres position som et globalt kraftcenter inden for kvindehåndbold. Ved at demonstrere bemærkelsesværdige færdigheder, strategi og teamwork betog de fans verden over og inspirerede en generation af atleter i Danmark. Deres succes fejrede ikke kun deres dygtighed på den internationale scene, men bidrog også til den voksende popularitet og anerkendelse af kvindehåndbold globalt. Holdets præstation i 2000 er et bevis på deres hårde arbejde, beslutsomhed og den stærke arv fra håndbolden i Danmark.

OL 2004 i Athen

I 2004 vandt de danske håndboldkvinder deres tredje olympiske guldmedalje i træk i Athen. En historisk præstation, som ingen har lykkedes med at matche siden. Tre olympiske guldmedaljer i træk og oven i købet vundet i de tre første turneringer, som de har deltaget fortæller en historie, om hvor meget talent Danmark besidder. Denne sejr styrkede Danmarks eftermæle i håndboldverdenen og demonstrerede deres utrættelige stræben efter ekspertise og dominans på den olympiske scene. Deres enestående præstation med tre olympiske titler i træk er et vidnesbyrd om Danmarks stærke håndboldtradition og det enestående talent vi finder på tværs af håndboldhaller i hele landet.

OL 2012 i London

Ved OL i London i 2012 viste de danske håndboldkvinder gode takter. På trods af deres stærke præstationer og beslutsomhed mødte de hård konkurrence og var ikke i stand til at gentage deres tidligere olympiske succeser. Således sluttede de danske håndboldkvinder på niendeplads. Siden da har de ikke deltaget i OL i kvindehåndbold, men har altså kvalificeret sig til OL i Paris 2024, hvor vi endelig får at se dem i aktion igen.

Herrernes gruppespil ved tidligere OL

OL 1972 i München

Ved OL i München 1972 deltog det danske herrelandshold for første gang til OL i håndbold, hvilket markerede en vigtig milepæl for dansk håndbold. Det danske hold konkurrerede med beslutsomhed og repræsenterede det danske land med stolthed i et felt af stærke internationale modstandere. Deres deltagelse i OL sluttede dog med en 13. plads, men bidrog på trods af det til den voksende popularitet og udvikling af håndbold i Danmark og lagde fundamentet for fremtidige succeser i sporten.

OL 1976 i Montreal

Under OL i Montreal i 1976 mødte det danske herrehåndboldhold hård konkurrence. Det blev til sejre over Japan (21-17) og Canada (24-18), men nederlag til Vesttyskland (18-14), Jugoslavien (25-17), Sovjetunionen (24-16) og Tjekkoslovakiet (21-25). Disse kampe demonstrerede Danmarks kampgejst og det høje konkurrenceniveau, hvilket i sidste ende placerede dem på 8. pladsen i turneringen. Denne deltagelse var afgørende for at få værdifuld erfaring på den internationale scene.

OL 1980 i Moskva

Danmarks herrelandshold i håndbold havde endnu ikke opnået international anerkendelse ved de Olympiske Lege. 1980-udgaven i Moskva blev heller ingen undtagelse. Danmark formåede altså ikke at indtage en fremtrædende position, idet de afsluttede turneringen på en 9. plads blandt de 12 konkurrerende nationer. Det var Østtyskland, der triumferede og tog guldmedaljerne med hjem.

OL 1984 i Los Angeles

I 1984 opnåede det danske herrelandshold i håndbold sit store internationale gennembrud ved EM i Los Angeles. På grund af en boykot fra flere østlige håndboldnationer som Sovjetunionen og Ungarn, blev Danmark betragtet som en af guldfavoritterne. Kendetegnet ved deres farverige Hummel-trøjer, fik holdet kælenavnet ‘bolsjedrengene’. Danmarks imponerende præstation kulminerede i en fjerdeplads efter et nederlag til Rumænien i semifinalen med 19-23, hvilket stod som Danmarks bedste OL-resultat indtil 2016.

OL 2008 i Beijing

Efter 24 års fravær ved OL gjorde det danske herrehåndboldlandshold comeback i 2008 i Beijing, båret af høje forventninger som nykronede europamestre. Med stjerner som Kasper Hvidt og Mikkel Hansen ombord, var optimismen stor. Desværre levede holdet ikke op til forventningerne og blev slået ud i kvartfinalen af Kroatien, hvilket blev en stor skuffelse. En af de mindeværdige øjeblikke var Mikkel Hansens vindende mål mod Rusland, et lyspunkt i en ellers frustrerende turnering, hvor Frankrig til sidst tog OL-guldet.

OL 2012 i London

Mellem 2008 og 2012 havde Danmark cementeret sin position som en håndboldstormagt med VM-sølv i 2011 og EM-guld i 2012. Med topklasse spillere som Mikkel Hansen, var forventningerne derfor også høje ved OL i 2012. Efter at have placeret sig bag Kroatien i gruppespillet, og lidt et markant nederlag mod dem, stod Danmark over for Sverige i kvartfinalen. Trods favoritværdigheden led Danmark et skuffende nederlag på 22-24 mod Sverige, hvilket resulterede i endnu et kvartfinale-exit.

OL 2016 i Rio de Janeiro

I 2016 oplevede Danmarks herrelandshold i håndbold den ultimative forløsning ved OL, da de vandt deres første guldmedalje nogensinde. Trods tidlige nederlag mod Kroatien og Frankrig, fik en sejr over Qatar vendt stemningen. Efterfølgende besejrede de Slovenien og Polen, den sidste efter en dramatisk forlængelse, og i finalen overmandede de Frankrig. Mikkel Hansens fremragende præstationer bidrog væsentligt til Danmarks historiske triumf.

OL 2020 i Tokyo

I 2020 tog de danske håndboldherrer sølv ved OL efter en intens og dramatisk finale mod Frankrig, som endte 23-25. De forsvarende mestre fra Danmark havde håbet på guld, men trods en heroisk indsats og en nervepirrende afslutning, hvor Danmark næsten tvang kampen i forlænget spilletid, lykkedes det ikke at overvinde Frankrig. Kampen var fyldt med øjeblikke af høj klasse, hvor især Niklas Landins redninger og Mathias Gidsels bidrag stod ud, men det var ikke nok til at gentage guldtriumfen fra 2016.