I november og december spilles VM i kvindehåndbold 2023 i Danmark, Norge og Sverige. Nedenfor lister vi nogle stjerner, du skal holde øje med på hvert hold.

Navnene nedenfor er udvalgt af VM-handbold.dk og er baseret på stjernestatus eller betydning for deres landshold. Alle komplette trupper til håndbold VM kan findes HER.

Gruppe A

Kina

Shi Zihan
Lu Chang
Li Xiaoqing

Senegal

Gnonsiane Niombla
Hawa N’Diaye
Soukeina Sagna

Kroatien

Katarina Jezic
Camila Micijevic
Ivana Kapitanovic

Sverige

Jamina Roberts
Anna Lagerquist
Linn Blohm
Tyra Axnér
Jenny Carlson

Kommentar:

Kina er ikke ligefrem et hold fyldt med internationale stjerner, men den ovennævnte trio er vigtige for holdet i form af den unge højrefløj Shi Zihan, målmand Lu Chang og midterforsvarer Li Xiaoqing, som alle har gjort en forskel for deres landshold. I Senegal finder vi Gnonsiane Niombla med 108 landskampe for… Frankrig! Hun er også af ivoriansk oprindelse. Ja, det er rigtigt. Det internationale håndboldforbund har endnu ikke ændret reglerne for landsholdstransfers, hvilket gør at landshold kan agere lidt ligesom klubhold i forhold til transfers. Men Niombla skal spille VM med Senegal, og hvis man har over 100 landskampe med Frankrig, er det klart at det er en man skal holde ekstra godt øje med. I Kroatien er det nok midtbanespilleren Katarina Jezic, som folk husker bedst, og hun holder stadig. Kroaterne har en god bredde, men ingen fremragende stjerner generelt. Hvad med Sverige? Tja, måske det samme. Jamina Roberts er superstjernen, og bag hende er der en god bredde. Vi har valgt Anna Lagerquist og Linn Blohm som nøglespillere snarere end spillere, der kan få deres gennembrud. Tyra Axnér har allerede fået sit gennembrud, men hendes X-faktor er så stor, at hun er en af Sveriges vigtigste spillere i afgørende situationer, selv om hun nok ikke får meget spilletid. Jenny Carlson får meget spilletid og kan være motoren i spillet. Den frygtløse midterforsvarer kan måske gøre endnu mere ved det kommende VM.

Gruppe B

Cameroun

Noelle Mbene
Cyrielle Ebanga
Karichma Ekoh

Ungarn

Katrin Klujber
Blanka Biro
Nadine Szöllösi-Schatzl

Montenegro

Marina Rajcic
Itana Grbic
Tatjana Brnovic

Paraguay

Fernanda Insfran
Maria Machucha

Kommentar:

Her er det lidt mere ukendt i både Paraguay og Cameroun, som er to af de mere ukendte nationer ved dette VM, men der er bestemt noget at hente fra begge hold. Især de to nævnte spillere pr. nation som er nævnt ovenfor. I Ungarn er der masser af klassespillere. Eksempelvis højrefløjen Klujber, målmanden Biro og venstrefløjen Szöllösi-Schatzl bør nævnes som værende nogle af de bedste spillere på holdet. I fraværet af Jovanka Radicevic har Montenegro ikke den samme åbenlyse stjerne, men Grbic, Rajcic og Brnovic bliver nødt til at gøre deres, hvis Montenegro med hjertet på rette sted skal hive endnu en EM-bronzemedalje hjem.

Gruppe C

Østrig

Sonja Frey
Josefine Huber
Patricia Kovacs

Grønland

Ivalu Bjerge
Andrea Heilmann
Najaaja Lyberth

Norge

Nora Mörk
Stine Bredal Oftedal
Kari Brattset Dale
Henny Reistad
Silje Solberg-Östhassel

Sydkorea

Ryu Eun-hee
Lee Hyewon
Kim Sejin

Kommentar:

Grønlands toptrio var medvirkende til deres sejr ved de nordamerikanske mesterskaber i sommer. I Østrig er midterforsvareren Kovacs en nøglespiller sammen med Thüringer-spillerne Huber og Frey. På Henrik Signells sydkoreanske hold er talenterne Hyewon og Sejin meget spændende at følge. Der forventes store ting af dem i fremtiden, og duoen har hvad der skal til for allerede at vise sig frem nu sammen med erfarne Ryu Eun-hee. Hvad med Norge? Ja, verdens bedste landshold har masser af muligheder. Nora Mörk bliver sandsynligvis topscorer i turneringen, og holdkaptajn Bredal Oftedal er motoren i spillet. Kari Brattset Dale er tilbage, mens Henny Reistad bidrager med skud udefra. I målet er det Silje Solbergs tur til at brillere igen.

Gruppe D

Angola

Helena Paulo
Lilliana Venancio
Albertina Kassoma

Frankrig

Pauletta Foppa
Estelle Nze-Minko
Grace Zaadi
Chloé Valentini

Island

Sandra Erlingsdottir
Andrea Jacobsen
Hafdi Renötudottir

Slovenien

Ana Gros
Tjasa Stanko
Natasa Liepoja

Kommentar:

De afrikanske mestre fra Angola har en del star power i centerforsvareren Helena Paulo, men også i centersekserne Venancio og Kassoma. I Frankrig er der mere stjernekraft, hvor playmakerne Foppa og Nze-Minko, angriberen Zaadi og venstrefløjen Valentini er vigtige på hver deres måde. Der er færre stjernespillere i Island, hvor selve holdet er grundlaget for at de overhovedet er med til VM. Den lille midterforsvarer Sandra Erlingsdottir bliver sjov at følge, og det samme kan siges om den høje venstreback Jacobsen. For den høje (192 cm) målvogter Hafdi Renötudottir kan dette være en slags revanche efter flere hjernerystelser, der har holdt hende væk fra europæisk tophåndbold. Forhåbentlig får hun mulighed for at vise sig fra sin bedste side til VM. Slovenien er stadig i høj grad båret af Ana Gros, men også Tjasa Stanko og playmaker Liepoja er vigtige for slovenerne.

Gruppe E

Chile

Valeska Lovera
Gabriela Müller

Danmark

Kathrine Heindahl
Sandra Toft
Kristina Jørgensen
Anne Mette Hansen
Emma Friis

Rumænien

Cristina Neagu
Crina Pintea
Cristina Laslo

Serbien

Sanja Radosavljevic
Andela Janusevic

Kommentar:

Chile får det svært i denne gruppe, men målscorerne Müller og Lovela kan hjælpe Chile på vej til et overraskende point. I Serbien er Kristianstads Sanja Radosavljevic den bedste målscorer ude fra sin venstre side, og hun er fortsat vigtig for det serbiske landshold. Den hårdtskydende Janusevic er der også til at score mål. I Rumænien kontrollerer verdens bedste Neague skuddene fra ni meter, og de har desuden den høje Pinte på midten og Laslo oppe på toppen. De har dermed hvad der skal til, for at gå videre til hovedrunden. Hvad med verdens nummer to, Danmark? Her er der masser af gode spillere. Med sin vindermentalitet er målvogter Sandra Toft stadig enormt vigtig mellem stolperne, selvom Althea Reinhardt er lige så god. Emma Friis løber på alt i venstre side, og fra ni meter kan Anne Mette Hansen og Kristina Jørgensen skyde eller aflevere til Katrine Heindahl for at blande de danske angreb. Fremragende bredde i Danmark, der skal vise sige frem for hjemmepublikummet i Jyske Bank Boxen.

Gruppe F

Tyskland

Emily Bölk
Alina Grijseels
Xenia Smits

Iran

Fatemeh Khalili
Atieh Shahsavari
Fatemeh Merikhi

Japan

Haruno Sasaki
Natsumi Akiyama
Natsuki Aizawa

Polen

Monika Kobylinska
Aleksandra Rosiak
Adrianna Placzek

Kommentar;

Ikke den mest stjernespækkede gruppe men stadig interessant og jævnbyrdig. Iran og Japan er spændende på hver deres måde, ikke mindst Japan, som er en topnation i Asien. I Tyskland har vi bemærket Grijseels og Bölks flotte spil mod Sverige i Skåne, men også Smits er en nøglespiller for tyskerne. Polen har en god målmand i Placzek og også to gode ni meter-spillere i Kobylinska og Rosiak.

Gruppe G

Brasilien

Bruna de Paula
Adriana Cardoso de Castro
Barbara Arenhart

Kasakhstan

Dana Abilda
Irina Khassakhanov

Spanien

Alicia Fernandez
Paula Arcos
Lysa Tchaptchet

Ukraine

Tamara Smbatian
Yudit Baloh

Kommentar:

Brasilien har fine spillere, især Bruna de Paula, som er af højeste verdensklasse. Dele af den ældre garde (Cardoso de Castro og Arenhart) er også med i VM-truppen. I Kasakhstan er det altid usikkert, men Abilda og Khassakhanov (tidligere Alexandrova) har erfaring og målfarlighed. Spanien har også et usikkert landshold, hvor der er brug for Alicia Fernandez’ kvaliteter og erfaring, mens de unge Vipers Kristiansand-spillere Arcos og Tchaptchet er navne for fremtiden i Spanien. Ukraine har ingen store stjerner, men Smbatian (midterforsvarer) og målmand Baloh kan betragtes som de vigtigste.

Gruppe H

Congo-Brazzaville

Diane Yimga
Betchaidelle Ngombele

Argentina

Elke Karsten
Micaela Casasola

Tjekkiet

Marketa Jerabkova
Veronika Mala
Petra Kudlackova

Holland

Lois Abbingh
Bo van Wetering
Inger Smits
Angela Malestein
Tess Lieder

Kommentar:

Undskyld til Congo-Brazzaville og Argentina, men i gruppe H er det Tjekkiet og Holland, der får rampelyset. Per Johanssons Holland kunne godt have fire navne mere, men fem må være nok. Det er en god blanding af spillere, hvor Tess Lieder (tidligere Wester) er målmandsstjernen, Abbingh og Smits dominerer de ni meter, og Malestein og van Wetering udgør trusler på hver seksmeters kant. Et godt hold for svenske Johansson at styre. I Tjekkiet er Marketa Jerabkova den helt store stjerne, da hun er blandt de bedste i verden på sin position. Veronika Mala er også stærk, og den tidligere Kristianstad-målvogter Kudlackova er altid fremragende at følge.